Despre menirea scriitorului

sufletul unui scriitor este sinteza sufleteasca a unui popor la un moment dat. Nu traditiile sunt sufletul unui popor, ci scriitorii, ganditorii si artistii lui[…]. Nici Goethe, nici Eminescu nu sunt mari prin arta lor nationala, natiunile sunt mari prin arta acestor artisti”.

Camil Petrescu, care si-a pus gandurile in lucrarea sa „Fenomenul romanesc”, vorbeste despre scriitor si spune ca „natiunile sunt mari prin arta acestor artisti”. In opinia mea, el are dreptate si sunt de acord cu ceea ce spune acest artist.

In primul rand, menirea scriitorului este de a ne pune pe noi, cititorii, intr-o lume perfecta, frumoasa, sa ne arate ceva ce nu am mai vazut, ce nu am mai simtit sau trait. Sufletul scriitorului este „sinteza sufleteasca a unui popor la un moment dat”, adica el povesteste in lucrarile sale o lume, un popor, doar ca sunt schimbate prin priceperea pe care autorul o are.

In al doilea rand, un popor este reprezentat de „scriitori, ganditorii si artistii lui”, nu de traditii. Chiar daca traditiile sunt importante si ne reprezinta, scriitorul are un rol mai important decat acestea, deoarece el arata inteligenta pe care o are. Astfel, ei ne reprezinta poporul din punct de vedere intelectual. Mihai Eminescu, Goethe si alti artisti mari reprezinta poporul respectiv prin lucrarile filozofice, prin poezii, prin povesti si prin tot ceea ce ei realizeaza. Daca nu ar exista pentru Romania Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Creanga, Constantin Brancusi si multi altii, aceasta tara poate ca era mai putin cunoscuta, era mult mai saraca. Dar acum avem  reprezentanti, care ne-au facut poporul cunoscut prin operele lor, prin ceea ce ei au realizat de- a lungul carierei lor.

Au scris mult, iar lucrarile lor sunt apreciate peste tot in lume. Au construit, au sculptat obiecte in Romania sau peste granita, iar oamenii de peste tot vin sa vada lucrarile lor celebre.   Deci, nu poporul i-a facut cunoscut pe artisti, ci viceversa: acestia au facut cunoscut poporul din care ei fac parte.

In concluzie, cred ca menirea scriitorului este importanta in viata, la nivel de popor, pentru ca ei sunt artistii care vor sa exprime arta nationala cu traditii; astfel ei devin mari artisti prin operele sale, artisti care ne reprezinta la nivel global.

No comments:

Post a Comment