Pentru orice lucrare de consolidare a unei cladiri este nevoie de un set de documente tehnice, dar si de avize, aprobari si autorizatii din partea autoritatilor.
Primul document necesar este certificatul de urbanism, obtinut de la primaria de sector sau din localitatea pe raza careia se afla constructia.
Certificatul de Urbanism cuprinde informatii despre regimul de inaltime, retrageri, alinieri, dar si impuneri functionale si volumetrice. De asemenea, tot in Certificatul de Urbanism specialistii care se ocupa de documentatia si de lucrarile pentru consolidare casa vor regasi conditiile de eliberare a Autorizatiei de Construire pentru consolidare si eventual extindere, etajare, sau orice alte lucrari se mai doresc.
In certificatul de urbanism este mentionata lista de avize, acorduri, studii si documente necesare si care se vor atasa cererii depuse la primarie.
In pararel, va fi nevoie de o expertiza tehnica, ce are in vedere evaluarea gradului de asigurare seismica al respectivei cladiri pentru care se doreste consolidarea, stabilirea solutiilor tehnice de interventie pentru consolidarea cladirii.
Pe baza certificatului de urbanism si a expertizei tehnice se realizeaza un anteproiect, ce va reprezenta propunerea de interventie asupra cladirii. Este o solutie discutata intre beneficiarul lucrarii, arhitect, inginer structurist si respecta solutia expertului tehnic.
Urmeaza faza realizarii proiectelor pentru consolidarea cladirii - Proiectul de arhitectura, Proiectul de structuri si Proiectul de instalatii, toate verificate de catre verificatori de proiecte atestati.
Pentru obtinerea autorizatiei va fi nevoie in general de trei avize: Acordul Inspectoratului de Stat in Constructii (care este obligatoriu pentru lucrari executate pe orice cladire existenta), acord de mediu si avizul Ministerului Culturii (se solicita pentru cladiri aflate in zone protejate sau pentru cladiri monument istoric).
Avizele impreuna cu documentatia tehnica - DTAC (documentatia tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire) - se depun la primaria localitatii sau sectorului in care se afla cladirea, si reprezinta singurul document in baza caruia pot fi demarate lucrarile de consolidare a unei cladiri, sau dupa caz consolidare, extindere, etajare, etc.
No comments:
Post a Comment