Polarizarea timpului economisit. Este usor sa rationezi ca daca vei conduce mai rapid, vei ajunge unde ai treaba mai rapid. Realitatea e mult, mult mai complicata decat aceasta gandire in termeni simpli si unele studii psihologice au aratat ca nu prea stim sa judecam timpul si trecerea lui, distantele, viteza, si cum anume sunt conectate toate la un loc. Teoria polarizarii timpului economisit spune ca atunci cand conducem masina la o viteza rezonabilam mica si realizam ca am intarziat, imediat acceleram.
Multi oameni nu prea stiu cam cat timp economisesc apasand cu putere pe acceleratie. Eroarea se schimba drastic cand deja ne deplasam cu viteze mari. Timpul economisit e supraestimat in acest al doilea caz. Intr-un studiu interesant, oamenilor li s-a cerut sa conduca pe aceeasi ruta de cateva ori. Prima data au mers cu 30 km pe ora, iar la urmtoarele deplasari trebuiau sa ajunga la finish cu cate trei minute mai devreme de fiecare tura. S-a trecut la 100 km pe ora si li s-a cerut sa economiseasca trei minute din timpul lor. Cand porneau cu viteza mica, oamenii economiseau in medie 6 minute, iar la viteza mare, economia era de putin peste 2 minute. Alt studiu din 2008 a vrut sa vada cum percep oamenii timpul economisit mergand rapid in diverse conditii meteo.
Toti indivizii participanti au crezut ca daca merg rapid si accelereaza pe parcurs ajung mai repede la destinatie. Data viitoare cand vreti sa accelerati pentru a ajunge rapid la o intalnire, fiti constienti ca al vostru creier lucreaza mereu impotriva dvs.
No comments:
Post a Comment