Consolidarea casei - esentiala pentru siguranta

Casele batranesti, desi nesigure si cu probleme de arhitectura functionala, reprezinta inca una dintre cele mai obinuiste solutii de locuire, fie ca vorbim despre zone rurale sau despre oras. In orase, casele vechi au de cele mai multe ori probleme legate de rezistenta, asfel ca prezinta riscuri la un eventual cutremur, insa si siguranta locatarilor in timp este pusa sub semnul intrebarii.

La sate, casele batranesti sunt adesea renovate si folosite de catre membrii mai tineri ai familiei, insa fara ca modernizarea sa includa si consolidare, ceea ce reprezinta o greseala foarte mare. Lucrarile de consolidare casa sunt esentiale in primul rand pentru siguranta, pentru rezistenta casei in timp si, nu in ultimul rand, petru refacerea arhitecturii casei, care adesea nu este cea mai functionala, cu camerele repartizate adesea nepractic. Sigur ca refacerea arhitecturii si functionalitatii unei case nu este obligatorie atunci cand se fac lucrari de consolidare, insa ar fi interesant de gandit practic locuinta ca o casa noua, moderna si mult mai functionala decat casa batraneasca. Consolidarea se face de catre firme specializate in constructii si numai cu un proiect intocmit de catre un arhitect, care va gandi structura de rezistenta nu numai dupa norme noi in domeniu, ci si astfel incat sa asigure durabilitatea cladirii si sa elimine orice risc pentru locatarii sai. Odata cu lucrarile de consolidare se poate gandi si supra-etajarea sau mansardarea unei astfel de cladiri vechi, ca si schimbarea acoperisului.

Dupa intocmirea proiectului va fi necesara obinerea unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de construire in baza careia sa se desfasoare lucrarile. De aceea lucrarile de consolidare nu sunt nici mai lipsite de birocratie decat cele de construire si adesea pot sa fie la fel de costisitoare, in functie de starea actuala a cladirii si de cat de avansat este stadiul de degradare al acesteia. Insa avantajul lor este ca se sesfasoara mai rapid decat construirea si amenjarea unei case noi si mai ales ca pot pastra valoarea sentimentala a unei case vechi.

No comments:

Post a Comment