Autoeducatia

In perioada liceului ca orice adolescent nehotarat, mi-am schimbat viitoare profesie de nenumarate ori. De la pompier, pana la doctor sau de la architect pana la economist-contabil. Asa scrie pe diploma de licenta, dar nu ma simt.

Nimeni nu ne indruma catre ceva ce ne place sau care ni s-ar potrivi. Cand ne alegem facultatea inchidem ochii si tragem la sorti una din cele mai profitabile cariere. Desi nimeni nu ne indruma, majoritatea parintilor astepta sa devenim “cineva”.

Educatia in Romania la momentul actual este in coma. Unii elevi sunt analfabeti, incapabili sa intretina o conversatie si incompetenti in societate. De cele mai multe ori lipsesc cei 7 ani de acasa. Daca acum 10 ani ajungem pe bancile facultatilor doar cei buni, acum ajung de cele mai multe ori cei care reusesc sa ia bacul cu 6. Exista din fericire si elevi, viitori studenti, viitori profesionisti, care stiu ce vor si care pot, cei cu potential. Mult prea putini, dar exista speranta.

Nu totul se rezuma la diploma, la faptul ca urmezi o forma de invatamant, ci la autoeducatie, cea care te formeaza ca si om, cea care iti ofera coloana vertebrala. Cunosc oameni fara studii care sunt extraordinari, dar si persoane cu studii care nu sunt in stare sa coboare la nivelul celuilalt. Un om intelgent e cel care e in stare sa intretina atat o persoana peste nivelul lui, dar mai ales pe cineva sub nivelului lui. 

Observam astfel persoane mandre, increzute ca au un anume statut social, care isi vor educa si forma copii dupa aceleasi criterii, pana cand unul dintre ei are curajul si puterea de a fi altfel, altruist, empatic, capabil de altceva.

No comments:

Post a Comment