Boli iesite din comun care se manifesta doar in anumite culturi

Sindromul sotului pensionat. Japonia este faimoasa pentru etica locului de munca, cu ore multe petrecute la birou si mai toate orele in care esti treaz devotate carierei. Cuplurile isi neglijeaza mariajele in favoarea businessului, iar cand barbatul se pensioneaza apar tot felul de probleme.

De indata ce cuplurile nu au o cariera asupra careia sa se concentreze si sunt nevoite sa petreaca mai mult timp impreuna, sotii afla de abia atunci ca nu prea se cunosc unul pe altul asa de bine cum au crezut la inceput. Incep certurile mai ales dupa calatoriile in cinstea pensionarii. In ultimii 10 ani, rata divorturilor in Japonia a crescut cu 27% si se asteapta ca aceasta sa devina si mai mare pe masura ce varsta pensionarii se apropie. Foarte multi barbati, incapabili sa faca trecerea de la activitate zilnica la viata de acasa, ajung sa isi trateze nevestele ca pe niste servitori sau colegi de munca. Grupurile sociale ale barbatilor sunt legate de locul de munca asa ca odata ce au iesit la pensie dispare si orice forma de relationare. Nici femeile nu prea se pot obisnui cu sotii care sunt mereu acasa.

Femeile sufera de stres si probleme de sanatate precum ulcerul, dificultati in a adormi si chiar anumite stereotipuri de limbaj. Nici traditiile care se respecta de obicei nu mai sunt luate in seama. Multe cupluri locuiesc cu copiii, insa acum multi tineri stau necasatoriti pentru mai mult timp, impiedicandu-i pe parinti sa faca tranzitia la statutul de bunic si la relatiile cu nepotii. Problema e asa de grava ca psihologii ii ajuta pe soti sa treaca mai usor peste momentul pensionarii.

No comments:

Post a Comment