Furiosii traiesc mai mult. Italienii si spaniolii traiesc cu doi ani mai mult in comparatie cu englezii calmi, si asta deoarece manifestarea furiei este buna pentru sanatate. Oamenii care nu isi manifesta sentimentele si ajung la frustrari pot sa moara mai devreme – pulsul creste, presiunea sangelui la fel si pot aparea chiar infarcte.
Pe de alta parte, oamenii foarte furiosi pot sa dezvolte boli coronariene. Asa ca ai nevoie de furie moderata. Barbatii mai putin furiosi au sanse sa treaca de un infarct nu atat e periculos si sa nu faca atac de cord in comparatie cu cei care nu prea sunt furiosi.
Furia reduce crimele. Parintii si psihologii din lumea larga tot bat apa-n piua de ani buni cum ca jocurile PC violente sunt daunatoare pentru copii si ii fac sa fie si mai violenti. Pe de o parte, au dreptate – copiii imita ceea ce vad in joc si ajung la violente extreme in realitate. Un studiu recent a dovedit insa ca jocurile violente pot chiar reduce violenta! 80% dintre scolari se joaca jocuri violente si cu toate astea rata criminalitatii a scazut la jumatate dupa 1994. Din 1996 insa vanzarile de jocuri video violente s-au dublat-rata vanzarilor este invers proportionala cu rata criminalitatii. Studiile au demonstrat ca jocurile video violente au un efect de… calmare si reduc tendintele agresive si comportamentul violent.
Alte studii au demonstrat ca jocurile video violente nu-i fac pe oameni mai putin altruisti. Jocurile dificile care ii infuriaza pe gameri duc la manifestari nervoase deosebite mai ales din cauza frustrarii de a nu putea trece la nivelul urmator. Chiar si la banalul Tetris poti sa te enervezi de te dai cu capul de pereti daca gradul de dificultate e prea mare si nu reusesti sa pui piesele una peste alta.
No comments:
Post a Comment