Navigarea prin intermediul geomagnetismului. Cercetatorii de la Universitatea din Tokyo au incercat sa determine daca al nostru creier poate substitui input-uri non traditionale senzoriale in lipsa unor stimuli vizuali. Creierul poate face asa ceva si poate interpreta si vedea chiar mai departe de aceste metode, inclusiv prin utilizarea geomagnetismului. Oamenii de stiinta au dotat sobolani cu un fel de busola digitala asemanatoare cu cea de pe telefoanele mobile.
Microelectrozi au stimulat creierele micutelor vietati si le-au spus in ce directie se indreapta. Cand se indreptau spre nord, informatia le-a fost indusa prin stumularea cortexului vizual drept. Pentru a merge spre sud a fost suficienta doar o senzatie indusa in cortexul vizual stang. Apoi au fost plasati intr-un labirint unde au inceput sa mapeze mediul inconjurator prin intermediul semnalelor primite de la busola. In doar doua zile sobolanii orbi erau in stare sa navigheze cu mare acuratate si rapid, la fel ca si cei cu vedere perfecta. Nu era vorba doar de intutitie, sobolanii adaptandu-si miscarile indiferent de partea din labirint in care se aflau.
Nu se stie nici cum pot micile creaturi sa mapeze asa de bine un mediu complicat, insa se pare ca orice creier poate sa isi concentreze pe alt tip de input daca unul dintre simturi nu mai functioneaza.
No comments:
Post a Comment