Interpretarea ecografiei de sarcina


In ce consta ecografia fetala?

Examenul ecografic este un consult de rutina in perioada sarcinii cu scopul de a furniza informatii despre cum evolueaza sarcina, atat medicului cat si viitoarei mamici. Procesul ecografic consta in utilizarea ultrasunetelor, avand rolul de a realiza poze in ceea ce priveste placenta, lichidul amniotic si, bineinteles, fatul. Ultrasunetele sunt ulterior captate si apoi redate pe monitorul aparatului ecografic, sub forma unor imagini. Aceste imagini sunt cunoscute sub diverse nume precum: scanari, sonograme sau, pur si simplu, ecografii.

Ecografia fetala este considerata a fi cea mai sigura metoda de detectie a unor posibile afectiuni ale fatului si, in acelasi timp, cea mai sigura metoda de obtinere a informatiilor despre pozitia si marimea acestuia. Este foarte important sa stiti ca ecografia nu este deloc periculoasa si ca nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii ce pot dauna fatului sau viitoarei mamici. Cu ajutorul ecografiei, medicul poate detecta unele defecte din nastere ale fatului precum malformatii ale inimii sau ale tubului neural.

Cum se desfasoara ecografia fetala?

Inainte de a incepe procesul ecografiei, este necesar ca medicul dumneavoastra sa aplice un gel pe zona abdominala, cu scopul de a ajuta la eliminarea bulelor de aer dintre piele si aparat. In timpul procesului ecografic, medicul va misca usor acest aparat din plastic intr-o miscare inainte si inapoi pe toata suprafata abdomenului, cu scopul de a directiona undele sonore catre uter. In timp ce aparatul reprimeste inapoi undele reflectate, acestea sunt transmise catre monitor sub forma unor imagini digitale. Aceasta examinare are si scopul de a masura abdomenul, femurul si capul bebelusului, dar si scopul de a determina cresterea in greutate si in lungime a fatului.

Ce informatii pot oferi rezultatele ecografiei fetale?

In urma masuratorilor si a imaginilor obtinute, medicul dumneavoastra va interpreta aceste rezultate si va afla o serie de informatii despre evolutia sarcinii si a fatului:
  • Tipul sarcinii: simpla, multipla etc.
  • Pulsul si miscarile bebelusului;
  • Va lua in calcul posibilitatea unei nasteri premature si va evalua cervixul;
  • Va afla sexul bebelusului, iar pentru cei care nu doresc sa afle acest aspect, vor trebui sa anunte medicul de dinainte.
  • Se poate afla varsta gestationala a bebelusului;
  • Rata de dezvoltare a bebelusului.

Cand se poate face ecografia fetala?

Ecografia se poate face in orice moment al sarcinii, insa medicii recomanda sa fie efectuate 4 examene ecografice importante:
  • La 6-8 saptamani – se va face o ecografie pentru a se confirma sarcina si pentru a exclude posibilitatea unei sarcini ectopice. De asemeni, in cadrul ecografiei din acest interval de timp, se poate stabili varsta gestationala si se va estima data probabila a nasterii.
  • La 12-14 saptamani – se va realiza o monitorizare pentru depistarea sindromului Down si a altor anomalii cromozomiale.
  • La 18-22 saptamani – se va realiza ecografia pentru stabilirea sexului fatului si pentru a se vedea cantitatea lichidului amniotic.
  • La 34-36 saptamani – aceasta ecografie are scopul de a determina greutatea si dimensiunea fatului, dar si pentru a se observa evolutia placentei.
In momentul in care sunt facute aceste masuratori, valorile urmeaza sa fie calculate in mod automat de aparatul ecografic si, in urma unei comparatii cu nomograme, se va afisa varsta gestationala direct proportionala cu valorile obtinute in urma examenului.

Ar putea sa va tenteze sa impartasiti experienta si pozele obtinute in urma ecografiei cu alte mamici sau viitoare mamici pe forumul 7 pitici.

No comments:

Post a Comment