Dentisti, spitale si doctori

Intotdeauna mi-a fost frica de doctori sau de spitale.
Ma bucur insa ca nu sunt singura. Sunt atatia ca mine. Ajung acolo doar in momentul critic. Poate mi-e frica si pentru faptul ca nu am avut contact cu ei, niciodata nu m-am imbolnavit serios sa fiu nevoita sa fiu internata. Cea mai grava boala a fost raceala si o mana rupta. In rest perfect sanatoasa. Dar totusi nu vreau sa ajung la ei.

Majoritatea sunt atat de oficiali, si vorbesc in termeni medicali incat de cele mai multe ori lasa impresia ca ar fi ceva rau, ceva grav, cand de fapt e doar un fleac.
Majoritatea ajungem doar cand ne este rau, cand de fapt realizam ca nu mai merg ceaiurile naturale si nici pastilele oferite de famacist.
Bineinteles ca nu doar numai noi suntem vinovati ci si sistemul sanitar. Nu in toate spitalele este la fel, daca la mine acasa, fiind un oras mai mic, se pot rezolva foarte multe intr-un timp foarte scurt, in orasele mari ai de stat. Desi se fac programari nu se tine cont de ele. Desi ai asigurare nu conteaza. Spaga intotdeauna va fi la putere.
Intotdeauna trebuie sa acordam cate o mica atentie. Asta la spitalele de stat. Spitalele private desi ofera ingrijiri si atentie mult  mai sporita inca nu au medici foarte buni. Astfel trebuie sa ajungi iar la mana statului.
Ca si exemplu pot da o vecinuta de cativa anisori care avea o tuse urata. Mama acesteia a internat-o la un spital privat, iar in mijlocul noptii nestiind ce sa-i faca au transferat-o la spital de stat. Poate conditiile sunt altele, dar medicii inca nu sunt atat de buni. Astfel ca la spitalele private spaga nu prea mai este, rezultand deci ca medicii buni sa stea la cele de stat scotandu-si salariul de la cel privat doar din spaga.
Cele private ajung astfel sa fie cu medici fara experienta, medici mediocri. Daca medicii reusesc totusi sa-i gaseasca un loc pe undeva, chiar si la stat, cu dentistii insa foarte greu. La stat foarte putine locuri sunt, majoritatea dintre ei deschizand-si cabinete.

Vorbeam cu o colega de liceu care  urmeaza medicina dentara si povestea ca pana in anul 3 inca nu facuse materii de specialitatea. Numai chestii de generale. Ea se plangea, dar eu insa ma bucuram. Si dentistul este tot un medic si astfel trebuie sa stie si altceva in afara de dinti. Sunt necesare cunostinte si din alte specializari.
Sarind putin cunosc pe cineva care este alergic la algocalmin, dentistul i-a recomandat ca in cazul unei dureri sa i-a algocalmin. Inainte de toate nu trebuie sa afle la ce este alergic pacientul?

In cazul anesteziei de exemplu pentru extragerea maselei.  Avem medici foarte buni, dar incep sa vina si generatii mediocre, tineri care asteapta, tineri plini de ei ca sunt medici si astfel noi, pacientii avem de suferit. Fiind o optimista convinsa sunt sigura ca nu ma voi imbolnavi grav pentru a ajunge la medic pentru probleme serioase.

No comments:

Post a Comment